Logo
Karanlık Modu  

Kentsel Dönüşüm Tapu Harçları İadesi


Tapu Harçları İadesini Kimler Alabilir ?


6306 yasa gereğince Kentsel dönüşüm kapsamında, 25.07.2014'ten sonra gayrimenkul alan ve satanların ilk tapu satışları geri alınabilecektir. "İlk tapu satışlarından" kasıt, kentsel dönüşümde projesindeki her dairenin ilk satışıdır, projeye ait ilk daire satışı değil, tüm ilk daire satışlarıdır. Örneğin, bir müteahhit bir projesinde 10 daire satmış ise, 10 daire için yaptığı ilk satışlarının kendine düşen (%2 veya %1,5) payını geri alabilecektir.
Kentsel Dönüşüm kapsamında daireyi müteahhitten alıp bir başkasına satan kişi bu dairenin harçlarını geri alamaz. Fakat, bir kat maliki kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen dairesini satmış ise, tapu harcını geri alabilir.


Kentsel Dönüşüm Kapsamında Tapu Harç İadesi İçin İzlenecek Yol Nedir?


- Alım satım işlemi tamamlandıktan sonra 30 gün içerisinde ilgili vergi dairesine aşağıdaki belgeleri sunmalısınız;
> Başvuru dilekçesi,
> Ödeme dekontu,
> Tapu fotokopisi,
> Riskli yapı muafiyet yazısı,
> Riskli yapı belgesi,
> Kat karşılığı inşaat yapımı sözleşmesi
ekleri ile birlikte düzeltme talebinde bulunulmalıdır.

Alım Satım tarihinden 30 Günden Fazla Süre Geçenler için, "Geriye Dönük Tapu Harçları İadesi" almak üzere izlenecek yol farklıdır;
Gelir İdaresi Başkanlığına şikayet yoluyla başvurulmalıdır.
30 günlük süre içerisinde başvurunuz Vergi Mahkemesi tarafından red edilirse veya 30 günlük süre geçtikten sonra yapılan Gelir İdaresi başvurusu red edilirse, red tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açılması gerekmektedir.

Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığına yapılan başvuru red edildikten sonra 30 gün içinde Vergi Mahkemesine dava açılacaktır. Dava dilekçesine aşağıdaki belgeler eklencektir;
> Vergi Tahsil Alındısı,
> Tapu Fotokopisi,
> Riskli Yapı Belgesi,
> Riskli Yapı Muafiyet Belgesi,
> Kat karşılığı inşaat yapımı sözleşmesi.

Tapu Harç İadeleri İçin Sizin Adınıza Süreci Kim Takip Edebilir?


Söz konusu Tapu Harçlarının iadesi için, başvuru ve takip işlemleri Avukatlar veya Mali Müşavirler tarafından gerçekleşetirilebilmektedir. Avukatınız veya Mali Müşavirinize vereceğiniz vekâletname ile birlikte gerekli evrakları iletmeniz durumunda takiplerini sağlayacaklardır.


Tapu Harç İadesi Takiplerinde Danışmanlık Ücretleri Nedir?


Avukat veya Mali Müşavirinize vereceğiniz vekâlet ücreti 150-200 TL arası değişmektedir. Vereceğiniz vekâlet ücreti dışında, genellikle dava sonunda iade olunacak toplam bedelin %5 ila %15'i arasında bir oranda anlaşmalar sağlanmaktadır.


Tapu Harç İadesini Almak Ne Kadar Sürer?


Avukat veya Mali Müşavirinize vereceğiniz yetkiden sonra, Tapu harç iadesi prosedürlerinin tamamlanıp iade almanız yaklaşık 1 (bir) sene kadar sürebilmektedir.


Tapu Harç İadesini Almak İçin Zaman Aşımı Var mıdır?


Bu iadeden yararlanabilmek için, tüm tüketiciler ve müteahhitlerin tapu satışı yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu davayı açmaları gerekiyor. Aksi halde, zaman aşımından bu haklarından mahrum kalırlar.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha Fazla Bilgi al.

Kabul Et