Logo
Karanlık Modu  

2019 İnfaz (Yatar) ve Denetimli Serbestlik Hesaplama


Aşağıda hükümlünün infazına neden olan cezanın suç tarihi, suç türü, tutukluluk süresi, tekerrüre esas sabıka kayıt bilgilerinin olup olmadığını ve kesinleşen ceza süresini girerek hesaplat butonuna basınız.
30.03.2020 öncesini kapsayan infaz düzenlemesi kapsamında 2020 İnfaz Yatar Hesaplama aracını kullanabilirsiniz.




YIL  AY  GÜN

İnfaz (Yatar) Nedir ?


İnfaz, şüpheli veya sanığın devletin resmi makamlarınca yerine getirilebilecek bir ceza uygulamasıdır. İnfaz halk dilinde yanlış olarak tanımlanmaktadır; kesinlikle "cinayet", "adam öldürme" veya "idam" gibi kelimelerinin yerine kullanılamaz.


Mükerrer Ne Demek?


Çoğu sanık, sonuçlanan dava dosyalarına ilişkin tebligat metinlerinde, "Mükerrer" kelimesine rast gelir. Bu kelime, sanığın suçu tekrar etmesi durumunu ifade eder. Eğer sanık, ertlenmiş bir ceza almış ise, mahkemenin belirlediği süre boyunca bu durumun mükerrer olması halinde cezası kesinleşir.


Ceza Yatar (İnfaz) hesaplama nasıl olur ?


İnfaz, işlenen suçun o dönemki 5275 Sayılı Kanunun Ceza infazına göre farklılıklar göstermektedir. Ayrıca, şüpheli veya sanığın infaz süresinden mahsup edilecek gözaltı ve tutukluluk süresi, yaşı, tekerrüre esas sabıka kaydı olup olmadığı kriterleri göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Suçun işlendiği döneme ait denetimli serbestlik yasası gereğince mahkum, ceza yatarının bir kısmını yattıktan sonra şartlı tahliye edilir. Suçun işlendiği dönem gözetmeksizin, 15 yaşından küçük hükümlülerin yattıkları 1 gün 2 gün olarak sayılır. Koşullu salıverme süresi boyunca mahkum, herhangi bir suça dahil olmamaya dikkat eder. Aynı zamanda, toplam içine entegrasyonunu sağlar.


Denetimli Serbestlik nedir ?


Denetimli serbestlik, ceza infaz kurumu dışında yani toplumun içinde, kişinin cezasının infazına olanak sağlayan bir ceza hukuku kurumudur. Denetimli serbestlik yasası, kişinin toplum içinde ıslah edilme gayreti, aile bağlarını sürdürebilmesi ve bu sayede daha çabuk sosyalleşmesini sağlayan bi bir yasadır. Mahkum, ceza yatarının bir kısmını cezaevinde yattıktan sonra şartlı tahliye olur.


5275 Sayılı Kanun Nedir ?


5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun amacı, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha Fazla Bilgi al.

Kabul Et