Logo
Karanlık Modu  

2023 Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama


Aşağıda hesaplatmak istediğiniz serbest meslek makbuzunu düzenleyen kişinin gerçek veya tüzel kişiliğini belirttikten sonra ücret tutarını ve hesaplatma şeklini seçerek hesaplat butonuna basınız.



Serbest Meslek Makbuzu (SMM) Nedir ?


Serbest meslek makbuzu, bir meslek sahibinin müşterilerine verdiği hizmetler için düzenlediği belgedir. Bu makbuz, müşterinin ödediği tutarı, hizmet tarihini ve detaylarını içermektedir. Serbest meslek makbuzu, hizmet verilen kişinin vergi beyannamesinde kullanabileceği geçerli bir belge olarak tanımlanabilir..


Serbest meslek erbabı kimdir? Serbest meslek makbuzu kimler keser?


Serbest meslek erbabı, bir kuruluşa bağlı olmadan kendi nam ve hesabına çalışan kişidir. Yönetmen, senarist, doktor, avukat, veteriner, mimar vb. kişiler serbest meslek erbabı olarak tanımlanabilir.


Serbest Meslek Makbuzu nasıl alınır ?


İlk olarak, vergi dairesinden "serbest meslek mükellefiyeti" açtırarak, vergi numarası almanız gerekmektedir. Daha sonra, anlaşmalı bir matbaa ile serbest meslek makbuzları bastırmanız yeterli olacaktır. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra, serbest meslek makbuzu düzenleyebilirsiniz.


Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama Nasıl Yapılır ?


Serbest meslek makbuzu hesaplama, hizmet verilen miktarın belirlenmesi ve müşteriye sunulması gereken faturanın hazırlanması sürecidir. Stopajlı veya stopajsız, KDV dahil veya KDV hariç olmak üzere serbest meslek sahibinin mükellef vasfına göre hesaplanır.


Serbest meslek makbuzunda nasıl düzenlenir ?


Vergi Usul Kanunu'nun 237. maddesine göre serbest meslek makbuzlarında:
Makbuzu verenin adı soyadı veya unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası,
Müşterinin; Gerçek kişiler için adı soyadı, Tüzel Kişiler için unvanı ve adresi,
Alınan paranın tutarı ve tarihi,
Yazılarak serbest meslek erbabı tarafından imzalanır. Serbest meslek makbuzları seri ve sıra numarası dikkate alınarak düzenlenir.


Serbest meslek makbuzu kesersem hangi vergileri öderim ?


Serbest meslek makbuzunda iki çeşit vergi vardır; stopaj (gelir vergisi) ve KDV. Stopaj, brüt tutar üzerinden %20 olarak hesaplanırken, KDV ise %18 olarak hesaplanır. Stopajı, müşteriniz sizin adınıza muhatasar beyannamesi ile vergi dairesine öder, KDV’yi ise vergi dairesine siz ödersiniz.


Serbest meslek makbuzu Brüt ve Net Tutarlar Nedir ?


Net : Müşteriden alacağınız tutarın, vergiler düşüldükten sonra elinizde kalacak miktarıdır.
Brüt (Matrah) : Net kazancınız üstüne eklenmiş vergilerin de olduğu tutardır.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha Fazla Bilgi al.

Kabul Et