Logo
Karanlık Modu  

Hamile Kalmak için Doğurganlık Döneminizi Öğrenin


Kadınlar, hamile kalma şansını artırmak için, en verimli oldukları ayın zamanını belirlemelidirler. Peki, yumurtlama döneminizi nasıl hesaplarsınız? Doğurganlık döneminizi öğrenmek için 4 farklı yöntem nelerdir ? Hamile kalmanın yolları nelerdir ?


Hamileliğini Öğrenen Kadın

Birçok çiftin yumurtlamanın nasıl çalıştığı hakkında net bir fikri yoktur. Ya da, doğmuş çocukları için annenin ne zaman gebe kaldığının bile farkında değillerdir. Yine de, adet döngüsü içinde kadının doğurganlığının en verimli olduğu dönemi bilmenin birçok yolu vardır. Hesaplat.net size, Yumurtlama Dönemi Hesaplama aracı sayesinde adet döngünüzde en yüksek doğurganlık döneminizi öğrenemenizi sağlıyor.


Adet döngüsü, Yumurtlama... Nasıl Çalışır ?


Adet döngüsü, işlevi üremeyi sağlamak olan doğal bir hormonal süreçtir. Her kadının adet döngü periyodu farklıdır. Fakat, ortalamaya göre bir kadının adet döngüsü 28 gün sürer. Bu döngünün 14. gününde meydana gelen yumurtlama ile iki farklı döneme ayrılır;
İlk dönem, adetin başladığı zaman (döngünün ilk günü) Foliküler Fazdır. Bu evrenin amacı, 14. günde yumurtalık tarafından serbest bırakılacak olan bir yumurtayı olgunlaştırmaktır. Döllenmenin gerçekleştiği yer burasıdır.
Luteal faz olarak adlandırılan ikinci bölüm ise, döllenmiş yumurtanın, uterusa(kadın rahmine) gelişini hazırlama rolünü üstlenir. Eğer döllenme yoksa, kadın adet olur ve yeni bir döngü başlar.


Ovülasyon, yumurtalık tarafından serbest bırakılan bir (veya bazı zamanlarda daha fazla) yumurta için kullanılan terimdir. Bebek oluşumu, spermin yumurtayı döllemesiyle başlar. Spermler kadının genital(üreme) kanallarında birkaç gün hayatta kalabilirken yumurta, yumurtlamadan sadece 24 saat sonra hayatta kalır. Bu nedenle, döllenme olasılığını sınırlar.


Hamile Kalmak için Yapılması Gereken Nedir ?


Hamile kalmak için doğurganlık döneminizi belirleyip, o dönem boyunca partnerinizle ilişkiye girerek yumurtanın döllenme fırsatını değerlendirmelisiniz.

Doğurganlık Döneminizi Nasıl Belirlersiniz ?


Hamile kalma şansını arttırmak için kadınlar, doğurganlık sürelerini öğrenebilirler. Ayrıca, yumurtlama ve döllenme meydana gelmeden önce, kadınların üreme kanallarında spermlerin hayatta kalabilecekleri süreyi öğrenebilirler.
Bir adet döngüsü sırasında, doğurganlık süresi 5 ila 7 gün sürer: yumurtlama(ovülasyon) tarihinden dört veya beş gün önce ve 1 ila 2 gün sonra. Doğurganlık döneminizi hesaplamak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz:


1) TAKVİM

28 günlük bir adet döngüsünü baz alalım. Sadece, bir takvime adet olduğunuzu günü belirleyerek 14 gün sonrasını işaretleyebilirsiniz (sonraki adet döneminden 14 gün önce). Bu sayede, yumurtlama tarihinizi ve doğurganlık döneminizi belirleyeblirsiniz.


2) SICAKLIK EĞRİSİ

Sıcaklık eğrisi, bir kadının yumurtladığı günü kesin olarak belirlemenizde kullanılır. Termal bir eğri çizmek için, her sabah vücut ısınızı ölçerek sonuçlarınızı bir grafikte üç adet döngüsü boyunca not etmelisiniz. Bu grafik, yumurtlamanın kesin zamanlaması hakkında bilgi sağlar. Elde edeceğiniz eğride, belli günlerde vücut ısınızdaki düşüşü (en düşük seviye) ve sonrasında ani artışı (en yüksek seviye) gözlemleyeceksiniz. Vücut ısınızın en düşük olduğu seviyeye tekabül eden gün sizin yumurtlama gününüzü ortaya çıkartır. Hastalık, ilişkiye girmek gibi faktörler eğrinizde anormal veriler sağlayabilir; bu durumlarda o günkü verinin sebebini açıklamasıyla not etmenizde yarar olacaktır.


3) SERVİKAL MUKUS

Serviks Uteri, kadının vücudunu, spermin neden olduğu bakteri ve diğer mikro organizmalardan koruyan mukus salgılar. Her ay birkaç gün boyunca mukusun kıvamı, spermin Fallop tüplere ulaşmasını sağlamak için değişir. Bu değişiklikleri izleyerek doğurganlık dönemini belirlemek mümkündür. Bunun için, bir ya da iki parmağınızı vajinaya sokarak serviks ile temas halindeki salgıları toplayın.

Adetin hemen ardından salgı(mukus) yoktur. Ertesi hafta servikal mukus cıvık ve yapışkandır. Yumurtlama yaklaşırken, mukus krem kıvamını alır, daha şeffaf ve iki parmak arasında uzayabilecek kıvamdadır. Bu, mukusun spermlerin geçmesine izin verdiği ve doğurganlığın zirvesinde olduğu anlamına gelir.
Şunu unutmamak gerekir ki, farklı faktörler servikal mukusu değiştirebilir : cinsel uyarılma, sperm varlığı, kayganlaştırıcıların kullanımı, vajinal bir enfeksiyon...vs.


4) YUMURTLAMA TESTİ

Luteinizan Hormonu (LH) kadının yumurtlamasından(ovülasyondan) 24 ila 36 saat önce çok yüksek bir seviyeye çıkar. Bu sayede, Luteinizan Hormonunun günlük takibi ile çok yükseldiği seviyeyi gözlemleyebilir ve doğurganlık süresi hakkında günlük bilgi edinebilirsiniz. İdrar veya tükürük yoluyla ölçebileceğiniz bu yöntem, testler halinde eczanelerde satılır ve evinizde kolayca uygulayabileceğiniz bir yöntemdir. Daha güvenilir sonuçlar için, her sabah aynı saatte yapılması önerilir.

Test pozitif olduğunda, hamile kalma fırsatınızı kaçırmamak için, en kısa sürede ilişkiye girmelisinizdir.


Doğurganlık Dönemini Belirlemek Her Zaman Kolay Değildir


Çeşitli faktörler (hormonal, çevresel, psikolojik, enfeksiyon vb.) nedeniyle adet döngüsü bir kadından diğerine değişebilir: daha uzun veya daha kısa olabilir(21 ila 35 gün arasında) veya düzensiz olabilir. Bir kadının doğurgan dönemini belirlemek her zaman kolay değildir.

Dahası, doğurganlık dönemi düzenli adet olan kadınlarda bile tahmin edilemez olarak kalmaktadır: ABD Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü tarafından yayınlanan ve 696 adet döngüde yapılan bir çalışma, kadınların yalnızca %30'unun doğurganlık periyodunun 10. ila 17. günü arasında olduğu gözlemlenmiştir. Çoğu denek, doğurganlık dönemine daha erken girerken diğerleri çok daha sonra girmişlerdir.

35 yaş altındaki bir kadın, hamile kalmak için bir yıllık başarısız girişimlerden sonra, 35 yaş üstü bir kadın için ise 6 aylık başarısız girişimlerden sonra doktora danışmalıdır.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha Fazla Bilgi al.

Kabul Et